Gemi Taşımacılığı İçin Ödenen Ücret Nedir?
Gemi taşımacılığı, kargo/konteyner gemileri ile okyanus aşırı yük taşımacılığı dır. En uygun maliyetli yük taşımacılığı türlerinden biri olan bu taşımacılık, taşınan tüm malların tahminen %90'ını oluşturur ve bunun %70'i konteynerli kargo olarak gönderilir.
Gemi taşımacılığı sıklıkla tercih edilir. Tipik olarak konteyner sayının baz alındığı bir fiyat üzerinden hesaplanan en uygun maliyetlerle sunulan nakliye şeklidir. Büyük ve ağır mallar dahil olmak üzere büyük hacimli kargoların taşınması mümkündür. Daha yeşil bir yük taşımacılığı biçimi olan deniz taşımacılığı, hava taşımacılığı ile kıyaslandığında nispeten küçük bir karbon ayak izi söz konusu olabilir. Ayrıca, son derece güvenilir olduğundan ürünler genellikle %99,99 başarı oranıyla gelir.
Gemi Taşımacılığı Avantajları
Gemi taşımacılığı, uygun maliyetleri, taşıma kolaylığı ve güvenliğin yanı sıra birçok avantajı da beraberinde getirir. Gemi taşımacılığı avantajları arasında şunlar bulunur:
Ucuz Navlun: Karayolu, demiryolu ve hava ile karşılaştırıldığında okyanus (denizyolu) navlun oranları daha uygun fiyatlıdır. Hacimli kargolar için ekonomik olarak daha uygundur.
Daha Az Bakım Maliyeti: Su taşımacılığının bakım maliyeti, hava ve demiryolu taşımacılığına kıyasla oldukça ucuzdur. Bu, denizyolu navlun oranlarının yüksek olmasının ana nedenlerinden biridir.
Hacimli Mallar İçin En İyisi: Ağır ve hacimli gönderiler, okyanus navlun fiyatları ucuz olduğundan, nakliyede çok büyük maliyetlere katlanmadan okyanus navlunu ile kolaylıkla taşınabilir. Uçaklar, makineler, otomobil ve endüstriyel parçaları ve benzeri hacimli nesneleri taşıyamazlar ve gemiler her türlü ağır nesneleri taşıyabilir.
Dış Ticaret İçin Önemli: Günümüzde havayolları, uluslararası nakliye için oldukça fazla kullanılırken okyanuslar uzun süredir küresel ticaret pazarlarını birbirine bağlamaktadır. Bugüne kadar bile, dış ticaret büyük ölçüde okyanus taşımacılığına bağlıdır.
Çevre dostu: Uçaklara kıyaslandığında gemiler, daha az yakıt tükettiği için minimum karbon ayak izine sahiptir. Çevre dostu oldukları için diğer ulaşım araçlarına tercih edilir.
Güvenlik: Gemiler, kritik yükleri ve tehlikeli maddeleri güvenli bir şekilde taşımaya yönelik tasarlanır. Sektör, bu tür malların elleçlenmesi konusunda bilgilidir. Gemi, birlik, yük ve çevrenin güvenliğini sağlamak amacıyla yerinde yönetime sahiptir. Konteynerler, ekstra güvenlik için nakliye sırasında kilitlenecek ve mühürlenecek biçimde tasarlanır.
Verimlilik: Denizyolu gemi taşımacılığı şirketleri, gönderilerinizin boyutu ne olursa olsun ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Daha küçük gönderiler, nakliye hizmetleri için maliyet paylaşımı için kararlaştırılan bir konteyneri doldurmak için diğer kargolarla birlikte bir grup halinde düzenlenebilir. Büyük kargolar bir veya daha fazla konteynere doldurulabilir ve nakliyecilere emsalsiz yığın seçenekleri sunar.
Denizyolu Taşımacılık Türleri Nelerdir?
Denizyolu gemi taşımacılığı, sevkiyatın türüne göre iki ana gruba ayrılarak incelenebilir:
Tramp (Düzensiz) Taşımacılık: Gemilerin düzenli bir hat üzerinde çalıştırılmadığı, ancak dolduğunda gemiden ayrıldığı isteğe bağlı bir sistemdir. Tramp genellikle demir, ham petrol, odun, kömür vb. hammaddelerin, gemiyi kolayca dolduran ve bir kerede taşınabilen her türlü hacimli eşyanın taşınmasında kullanılır. Gemiler, doldurulmayı bekleyen hammaddelerin bol olduğu limanlara gider. Bu tür hizmette, gönderilerin organizasyonu yüke odaklandığından maliyetler düzensiz olabilir.
Lineer (Düzenli) Taşımacılık: Trampadan farklı olarak lineer taşımacılık, düzenli, dakik ve yüksek kontrollü bir hizmet sağlamak için tercih edilir. Gemiler sabit ve önceden belirlenmiş rotaları takip eder. Önceden belirlenmiş limanlar arasında düzenli aralıklarla seyreder ve açık bir program izler. Gemilerin dolu olup olmamasına bakılmaksızın sevkiyatlar yapılabilir. Ro-ro trafiği ve konteyner taşımaları bu taşıma türünün bir parçasıdır.
Gemi Taşımacılığında Fiyatlar Nasıl Belirlenir?
Denizyolu gemi taşımacılığı ile uluslararası taşımacılığa ödediğiniz fiyatı belirleyebilecek birçok değişken vardır. Bu değişkenler arasında yükün türü, yükün hacmi ve ağırlığı bulunur. Seyir rotasının değişikliği de gönderilerin nihai fiyatının belirlenmesinde etkili olur. FCL ve LCL seçiminin etkisi de söz konusu olabilir. Deniz taşımacılığı maliyetleri şu birimlerle hesaplanabilir:
Konteyner başına maliyet: Ne kadar çok konteyner kullanılıyorsa deniz taşımacılığı maliyetleriniz o kadar yüksek olur.
TEU başına maliyet: TEU, standart deniz konteynerlerinin kapasitesi için ölçü birimidir. 20FT'lik bir konteyner 1 TEU, 40FT'lik bir konteyner ise 2 EU'dur. Dolayısıyla, 40FT'lik bir konteynerin fiyatı, TEU başına kote edilen paranın iki katı olabilir.
Ağırlık veya hacim başına maliyetler: (LCL) deniz taşımacılığının maliyetleri, gönderinin ağırlığına veya hacmine göre belirlenir. Ağırlık kilogram cinsinden ve hacim metreküp cinsinden ifade edilir.